Wie zijn wij?

Onze stichting Prótesis de Mama para Alas por la Vida zet zich in voor vrouwen met borstkanker in Cuba. Dit doen wij in samenwerking met de Cubaanse projectgroep Alas por la Vida. Door het in Nederland inzamelen van prothesen en aanverwante materialen proberen wij zoveel mogelijk hulp te bieden aan vrouwen in Cuba na een mastectomie.

 

Van vakantie tot stichting

Tijdens een bezoek van Peter (mijn man) en ik aan Cuba hebben wij voor een paar vrouwen een borstprothese en bijpassende bh meegebracht. Deze prothesen en bh’s had ik gekregen van mijn vriendin die een lingeriewinkel heeft en daar ook borstprothesen aanmeet en verkoopt. Het was heel ontroerend om te zien hoe blij de Cubaanse dames waren met hun prothese en bh. Prothesen zijn zeer schaars in Cuba.

Wij kwamen in contact met Dr. Alexis Cantero Ronquillo. Hij is chirurg en behandelt vrouwen met borstkanker in het Hospital Universitario Manuel Piti Fajardo in Havana. Hij heeft de door ons meegebrachte prothesen en bh’s gezien en was erg onder de indruk van het prachtige materiaal en de mogelijkheden die er hier in Nederland zijn voor vrouwen na een mastectomie. Een goede prothese en een mooie bh zijn niet alleen van cosmetisch en fysiek belang, maar hebben vooral ook een psychisch effect. Je weer vrouw en compleet voelen is heel belangrijk voor herstel en eigenwaarde. Wij hebben toen aan Dr. Alexis beloofd te gaan nadenken en te onderzoeken of er een manier is om Cubaanse vrouwen te kunnen helpen aan een borstprothese.

Het inzamelen van prothesen in Nederland begon kleinschalig. We brachten ons werk onder de aandacht door onze aanwezigheid bij verschillende informatieve dagen in ziekenhuizen, prothesewinkels en andere evenementen. Ook via mond-tot-mond reclame verspreidde het nieuws van ons inzamelwerk zich snel door Nederland.

Wat ooit is begonnen als een klein initiatief is uitgegroeid tot een omvangrijke en professionele stichting.

 

Betrokkenen van de Stichting

 

Liny van der Heijden

voorzitter

 

Liny van der Heijden is oprichtster van de stichting Prótesis de Mama para Alas por la Vida. Naast haar dagelijkse werk in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking zet zij zich met veel passie in voor haar stichting.

 

Peter van der Heijden                                       Renske IJpelaar

penningmeester                                                secretaris

                        

 

 

Paula Vink                                                         Marisca van der Meulen

lid                                                                      lid

381073 2677615621598 1641964520 n